Een nieuwe gewoonte in 3 weken?

Ooit heb ik ergens gelezen dat het 21 dagen duurt voordat je een nieuwe gewoonte hebt geïntegreerd.

Sinds 1 januari ben ik nu bezig om de gewoonte om elke dag ‘iets creatiefs’ te doen bij mijzelf te implementeren.

Als ik lees over dit onderwerp, kom ik tegen dat er per persoon en per gewoonte grote verschillen kunnen zitten in het jezelf aanleren van een nieuwe gewoonte. Dit kan variëren tussen de 20 dagen en máánden. Hoe eenvoudiger te implementeren, hoe sneller dit lukt. Maar ook hoe groter en zichtbaarder de voordelen/beloningen.

Ik knip dit proces in 3 stappen op:

Stap 1. Motivatie

Stap 2. Belemmeringen

Stap 3. Hoe maak je het realiseren van je nieuwe gewoonte haalbaar

Stap 1. Motivatie

Voordat je begint aan een nieuwe gewoonte, is het dus zinvol om eerst op een rijtje te zetten, wat de voordelen zijn voor jezelf. Wat zijn de triggers, de drijfveren, en de beloningen van nieuw gedrag? Dit is een heel belangrijke vraag. Bedenk voor jezelf: “Wat levert het nieuwe gedrag mij op?” & “Wat doet het voor:

– mijn gezondheid?

– mijn emotioneel welbevinden?

– mijn gezin?

– mijn omgeving?

– mijn carrière?”

Probeer verschillende facetten te benoemen voor jezelf. Sleutel hierbij is om dit zo specifiek mogelijk te maken.

Zet het op papier, op een memobord. Een post-it op de koelkast kan. Gebruik het wellicht als affirmatie. Zet het als reminder met een wekkertje in je telefoon. Bedenk wat voor jou werkt, en doe dat.

Voor mijzelf heb ik met name het afgelopen jaar gerealiseerd dat creatief zijn, voor mij als ademhalen is. Als ik een museum inloop, dan voelt het alsof ik bovenkom na lang onderwaterzwemmen, om naar zuurstof te happen. Eindelijk lucht in mijn longen! Dit voelt ook zo als ik creatief bezig ben of schrijf. Mijn ademhaling zakt en wordt rustiger en dieper, ik krijg het gevoel alsof de zuurstoftoevoer in mijn longen èn hoofd toeneemt.

Ik bedacht mij, in dit geval, dat het dus goed moet zijn voor mijn gezondheid, en dat het creatief zijn mij helpt om emoties te verwerken. Het zou dus zeker ook een positief effect kunnen hebben op mijn gezin. Daarbij zou ik vast een leuker mens worden, al zou alleen ik dat maar ervaren dan zou dit al winst zijn. En voor mijn carrière? Geen idee nog, dat is een langere termijn effect denk ik, maar in ieder geval probeer ik het om te zetten in dit Blog, en verrijkt dat mijn leven op zijn minst.

Stap 2. Belemmeringen

Daarbij kan je je ook afvragen: “Wat weerhoudt mij nog om deze nieuwe gewoonte te gaan uitvoeren?” “Wat houdt mij nog tegen?” (Maar stel niet de waarom vraag hier, die is niet relevant).

– hoeveel tijd kost het mij per dag?

– moet ik investeren in materialen?

– welke af- & verleidingen zijn er?

Als je deze ook op een rijtje hebt gezet, weet je je valkuilen oftewel je belemmeringen. Het feit dat je je daarvan bewust bent, kan al genoeg zijn, om je er daar niet meer door tegen te laten houden. Óf, als ze wel nog te groot zijn, dan weet je nu dat je dus eerst hieraan moet werken, om het jezelf daarna makkelijker te maken.

Stap 3. Haalbaar maken

Als laatste bedenk je wie en wat je kan helpen om de kans van slagen groter te maken. Naast hoe je jezelf kan helpen natuurlijk.

Bedenk bijvoorbeeld wie je kan steunen en hoe je die steun dan zou willen ontvangen? Probeer je in te beelden dat die ander het waarschijnlijk leuk vind om jou te helpen. Vraag die persoon dan om je te helpen.

Bedenk wat het meest makkelijke moment op de dag is om de nieuwe gewoonte in te voegen in je routine. En dan start je! Just do it!

EN wat ik laatst zo mooi tegenkwam op Pinterest:F3A18C8D-12EA-4F6B-B471-5A82AD7E9486

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s