Tegenovergestelde overlevingsstrategieën

9AF67169-9D0D-4C87-9482-6FC16AB6539BIn het kader van de positieve psychologie of gelukspsychologie, waarover ik een artikel las (LinkedIn: Kunst van Geluk, gelukspsychologie) bedacht ik mij de afgelopen weken dat er iets tegenover de 3 overlevingsstrategieën zou kunnen staan. Ik dacht dit omdat ik mij realiseerde dat deze 3 overlevingsstrategieën eigenlijk alledrie ‘ongezond’ zijn. (Zie mijn artikel van 31-12-2017). Een positieve overlevingsstrategie zouden dus ‘gezond’ moeten zijn. Zo kan ’t het beste in een mens naar boven halen.

Wat zou een tegenhanger van de 3 overlevingsstrategieën: Bevriezen, vluchten, vechten, dan kunnen zijn?

Deze 3 hebben in de kern te maken met Angst: als je geconfronteerd wordt met iets wat je (onbewust) angstig maakt, dan reageer je dus met bevriezen, vluchten of vechten. Angst voor afgang, angst dat je iets niet kan, angst dat je iets/iemand verliest, etc.

Tegenover Angst, en dit wordt vaak ook als geneesmiddel gezien voor Angst, staat de Liefde. De Liefde voor het zelf, zelfacceptatie, zelfvertrouwen, zelfwaardering, etc.

Een positieve overlevingsstrategie zou, mijn inziens, dus vanuit Liefde moeten komen… . Wat zijn dan de tegenhangers van deze negatieve overlevingsstrategieën? Als we ze bekijken vanuit Liefde?

1. In plaats van te bevriezen, zouden we in touch kunnen komen met onze diepste gevoelens. Voelen, echt voelen. Bewust zijn waar we precies bang voor zijn, en dan die Angst ombuigen met Liefde en zelfacceptatie.

2. In plaats van te vluchten (= vermijden), zouden we dwars door de hindernissen (beren) op onze levensweg durven gaan, dus door een muur heen, in plaats van angstig erlangs rennend. Het gaat hierbij om assertiviteit te ontwikkelen om moeilijke situaties te kunnen aangaan.

3. In plaats van te vechten tegen onze angsten zouden we dit vuur in ons kunnen gebruiken om vol te leven. Vonken. Deze vonk zit in jezelf en kan je in plaats van negatief, ook positief inzetten, gebruiken.

De optelsom van deze 3 negatieve overlevingsstrategieën leidt zo tot de 3 positieve overlevingsstrategieën: Voelen, Aangaan, Vonken

Tegenover deze 3 negatieve overlevingsstrategieën staan dus volgens mijn filosofie 3 positieve strategieën waarmee de negatieve strategie omgebogen zou kunnen worden. Het ombuigen van deze strategieën is niet makkelijk. Dit vergt echt wel wat, maar is zeker mogelijk!

Hierbij gaat het met name over jezelf zijn: “Je Meesterlijke Authetieke Zelf”.

Ik denk dat het vak Kunstzinnige therapie, wat ik geleerd heb, hier bij uitstek geschikt voor is, in combinatie met coachingsgesprekken. Overlevingsstrategieën zijn vaak onbewust gevormd in de vroege jeugd, hierbij kunnen kunstzinnige oefeningen bewust maken (bijv. door waarnemend tekenen) en ze werken ook op een dieper niveau in verwerking van onderliggende oorzaken (bijv. Schilderen van een ontwikkelingsreeks), die we ons vaak niet meer bewust kunnen herinneren. Met de coachingsgesprekken kan je ook ontdekken hoe je je huidige gedrag in het hier-en-nu kan ombuigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s