“Doe het werk wat bij je past, en je hoeft nooit meer te werken”

226C6B3C-C6FD-475C-8047-677947EFC12B

Ik herinner mij dat ik op de vraag: “wat wil je later worden” altijd antwoordde: “iets anders”. Wat ik daarmee wilde zeggen is dat ik iets wilde worden waarvan ik het bestaan nog niet kende. Ik wilde niet iets worden zoals iedereen: juf, meester, verpleegster of brandweerman, politieagente, advocaat of directeur…

Het zegt iets over mijn innovatieve en creatieve natuur.  Ik hield van dingen onderzoeken, lezen, ontdekken, nadenken, ontwerpen, creëren, dagboeken volschrijven. Ik was een vrolijk en enthousiast kind. Ik had zin in het leven, vond het één groot avontuur en creatieve ontdekkingsreis. Dit zijn mijn talenten.

Op je 7e/8e jaar zijn je talenten al zichtbaar, wist je dat? Waarschijnlijk niet, want we vergeten ze. Waarom?

– omdat ze niet gewaardeerd worden

– omdat je ouders/opvoeders er niet mee om kunnen gaan

– omdat het leven andere dingen van je vraagt

– omdat je aan verwachtingen van anderen wilt voldoen

Dit gebeurde ook bij mij en net als bij bijna iedereen, werden mijn ongerepte natuur en talenten in de kiem gesmoord. Kinderen in mijn klas waren jaloers en wilde niet dat ik straalde, dus pestten ze mij. Leraren wilden dat ik de lesstof leerde (zo zit ons schoolsysteem nu eenmaal in elkaar, nog steeds). Ze zijn bezig je werk te beoordelen met cijfers. Het doet er niet toe hoeveel je je best hebt gedaan of hoeveel plezier, bloed, zweet en tranen je er met passie ingestopt hebt. Het is het resultaat dat beloont word, met een cijfer waar ik regelmatig niet achter stond. Dat killde mijn tere ziel. Dat deed mij echt pijn. Dat mijn inzet niet gewaardeerd werd…

Daarnaast werd mijn creativiteit niet gewaardeerd door mijn pianolerares, het lukte mij namelijk niet om de noten te leren lezen, dus ik schreef ze er met potlood bij, leerde het stuk uit mijn hoofd, en gumde het weer uit. Bij de les speelde ik het dus uit mijn hoofd. En ik improviseerde thuis, dat vond ik het leukste, spelenderwijs de muziek ontdekken… Helaas kon mijn lerares daar de meerwaarde niet van zien en zei ze doodeenvoudig dat het geen zin had om door te gaan met pianoles. Ik stopte dus, en was intens teleurgesteld, meer in haar dan in mijzelf trouwens. Maar het deed net zo goed pijn, en het voelde toch als een afwijzing van mij.

Toen ik op mijn 16e thuis zei dat ik naar de kunstacademie wilde, werd mij dat botweg verboden, omdat ik daar geen droog brood mee zou kunnen verdienen. Het was dezelfde man die ons als kind al meenam naar het museum en van kunst hield en mij de liefde voor kunst had geleerd. Ik was in verwarring.

Uiteindelijk heb ik gelukkig toch creatieve opleidingen gedaan, maar het duurde lang en nog trouwens, om echt voor mijn eigen talenten te durven staan. En te kiezen voor werk dat echt aansluit bij mijn talenten. De zoektocht duurt voort. Inmiddels ben ik wel al een heel eind met het ontdekken en met het benutten van mijn talenten: o.a. in deze website, krijgt dit vorm.

En dit is waarom ik hierover wil schrijven! Want het is zo wezenlijk, zo essentieel, je bewust te worden en te zijn van jouw eigen natuurlijke talenten. Als je daarmee je werk kan doen, dan ‘werk’ je nooit meer*.

Om te onderzoeken wat je talenten zijn, moet je terug in de tijd reizen. Terug naar je 7 of 8 jarige-ik.

Ik heb zelf een paar artikelen gelezen ** en heb hieruit een aantal vragen gedestilleerd, die ik persoonlijk het meest zinvol vond:

Stel jezelf de volgende vragen, en bespreek ze met een goede vriend of vriendin:

1. Toen ik ongeveer 8 jaar was: wat deed ik graag & waar was ik goed in?

2. Welke speciale herinneringen heb ik?

3. Wie of Wat inspireerde mij?

4. Waar verlies ik de tijd mee uit het oog?

5. Wat zou mijn 8 jarige-ik missen in mijn huidige leven?

6. Wat is de rode draad in al mijn antwoorden/ herinneringen / ervaringen?

7. Nu: Als ik de hele dag buiten zou moeten doorbrengen, waar zou ik dan heengaan om mijn tijd te vullen?

8. Zingeving: wat past bij mijn talenten, bij mijn unieke ik, om de aarde een beetje betere wereld te maken?

Ik ben benieuwd wat jullie eruit halen, als jullie de vragen doen en als je dan antwoorden vindt, welke eerste stap zal je dan zetten om meer uit je talenten te halen?

Bekijk ook onderstaande linkjes voor inspiratie:

* Doe het werk wat bij je past, en je hoeft nooit meer te werken van Corinor-doen is de beste manier van denken op YouTube

** Josje Feller http://www.vrouwenpassie.nl/artikelen/4-vragen-om-achter-jouw-grote-talent-te-komen/

Mark Manson https://markmanson.net/life-purpose

en Annet Brinkhuis :https://www.annetbrinkhuisopleidingen.nl/shop/eekhoorn-boom-klimt/

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s